tantra tantra


Ασκήσεις Τάντρα


 

tantra
1.
O χαιρετισμός της καρδιάς

 

     Η άσκηση αυτή, που κάνουμε συνήθως σαν εισαγωγή άλλων ασκήσεων ή πριν ταντρικό μασάζ, έχει σαν σκοπό να πλησιάσεις το άλλο φύλο με σεβασμό, τιμή και ανοιχτή καρδιά, δημιουργώντας μεταξύ σας μια ένωση ιερή και απολαυστική ταυτόχρονα.

     Πρόκειται για μια απλή, αλλά πολύ σημαντική άσκηση. Αν εκτελεστεί σωστά, ξυπνά τον σεβασμό και την αναγνώριση για τον άλλον, που οδηγεί στο άφημα στην εμπιστοσύνη, στον αισθησιασμό, στην θεραπεία.

Κάθισε απέναντι απ’τον σύντροφό σου και κοιταχτείτε στα μάτια για λίγα λεπτά, ανασαίνοντας βαθιά, συνειδητά.

Ύστερα φέρτε τις παλάμες ενωμένες στο κέντρο του στήθους σας.

Σκύβοντας μπροστά, κάντε υπόκλιση ο ένας στον άλλον, έτσι ώστε ν’ακουμπήσουν ελαφρά τα μέτωπά σας.

Μετά έρχεστε πάλι πίσω, κρατώντας την σπονδυλική στήλη ίσια· ανασαίνετε βαθιά, κοιτάζεστε στα μάτια και, με τις παλάμες ενωμένες μπρος στο στήθος λέτε με την σειρά:
                                                      ...όνομα συντρόφου και..χαιρετώ και τιμώ τον Ανώτερο εαυτό σου , ή
                                                
..όνομα συντρόφου και.. χαιρετώ και τιμώ τον Άντρα και τον Θεό μέσα σου
                                                                                                  (την γυναίκα και την θεά μέσα σου)

Καθώς ακούς αυτά τα λόγια,νιώσε μέσα σου βαθιά την σημασία τους και την αξία τους.Συνδέσου με τον άλλον. Στο τέλος μπορείτε αν θέλετε ν’απαγγείλετε μαζί τον ιερό ήχο ΟΜ τρείς φορές και μετά ν’αγκαλιαστείτε όση ώρα θέλετε,συγχρονίζοντας τις αναπνοές σας.
Όπως θα δείτε,είναι μια πολύ θεραπευτική και χορταστική άσκηση,που μπορείτε να την κάνετε πολλές φορές,με τον σύντροφό σας η μ’ένα άτομο του αντίθετου φύλου που νιώθετε άνετα μαζί του.

 

tantraRead Article in ENGLISH

This ritual for couples, which can be done as an introduction to other Kriyas, before a tantric massage session or as a complete Kriya, aims at approaching the opposite sex with respect and an open heart, creating an atmosphere and a ‘union’ which is at the same time enjoyable and sacred.
This is a rather easy but very important ritual, which, when done correctly, enables us to acknowledge the divine in our partner just the way he/she is at this moment in time, which again leads to trust, confidence and a powerful feeling of oneness.
-Sit opposite each other for a while, breathing deeply with full awareness on each exhalation/inhalation.
-Then bring your palms together at your chest, as in a ‘Namaste greeting.’
- Lean forward and bow to each other, so that your foreheads slightly touch.
Straighten back up again, and with the spine straight take a few deep breaths while looking into each other eyes. With your palms still together at the chest, take turns in saying the following sentence:
. . . Partner’s name . . . -I greet and honor your higher self , or
. . . Partner’s name . . . -I greet and honor the woman and the divine in you.
(the man and the divine in you)


Upon hearing these words, try to ‘inhale’ their vibes and comprehend their true meaning. Connect with you partner at all levels as you realize, deep inside, that you are both so much more than two physical bodies. Sit quietly for a while, diving deeper into this new level or consciousness. When you decide to end it, silently thank your partner, and chant the mantra OM three times. Hug each other for as long as you want, trying to coordinate your breath. 


2.
Η Ανταλλαγή ενέργειας των τσάκρα για ζευγάρια


Πολλές ταντρικές κρίγες ή ασκήσεις υπάρχουν για ζευγάρια, που βοηθάνε για την σύνδεση ενέργειας μέσω του συστήματος τσάκρα.

Μια πολύ αποτελεσματική και σχετικά εύκολη είναι η Tantric Prana Exchange. Πρόκειται για μια εξάσκηση κατάλληλη για προχωρημένους αλλά και για αρχάριους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η γνώση για την τοποθεσία των τσάκρα, και μέχρι ένα σημείο η ικανότητα να αισθανόμαστε την ενέργεια τους.

Μια στάση που χρησιμοποιείται συχνά σε αυτή την κρίγα είναι το Υab Υum. Το Υab Yum που σημαίνει Πατέρας και Μητέρα στην Θηβετιανή γλώσσα, είναι μια πολύ γνωστή και δημοφιλής στάση για πολλές ασκήσεις για ζευγάρια στην Ταντρα. αφού τα τσάκρα της γυναίκας και του άνδρα είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένα και σε πολύ μικρή απόσταση.

 

Shiva and Shakti in Yab Yum

tantraΜπορεί όμως να είναι άβολο για τον άνδρα που θα πρέπει να κάθεται στην Siddhasana (σταυροπόδι) . Μια άλλη για πολλούς πιο άνετη στάση είναι η Varjasana, ο ένας απέναντι από τον άλλον στα γόνατα και όσο πιο κοντά γίνεται.

Όταν έχετε βολευτεί στην στάση που διαλέξατε, μείνετε ακίνητοι για μερικά λεπτά βλέποντας ο ένας στον άλλον στα μάτια, καθώς ευχαριστείτε τον σύντροφο σιωπηλά για την εμπιστοσύνη και την παρουσία του.

Μετά κλείστε τα μάτια και πείτε/ψάλλετε μαζί το μαντρα ΟΜ τρεις φορές. Προσπαθήστε να φέρετε τον ήχο από το πρώτο τσακρα μέχρι το έβδομο, δηλαδή από την βάση προς την κορυφή.

Στην συνέχεια βάλτε όλη σας την επίγνωση στο πρώτο τσακρα, στο Mooladhara. .

Προσπαθήστε να αναπνεύσετε μέσα από το τσάκρα, και να συνδεθείτε με το στοιχείο του, που είναι Γη. Με κάθε εισπνοή, φανταστείτε ότι ‘τραβάτε’ το στοιχείο αυτό από την πηγή του, την μητέρα Γη, μέχρι το τσάκρα. Με κάθε εκπνοή, σκεφτείτε ότι αφήνετε την ενέργεια να γυρίσει και να συνδέεται ξανά με την πηγή της, ενεργοποιώντας λίγο περισσότερο το τσάκρα στην στιγμιαία πλήρη σιωπή μεταξύ της εισπνοής και της εκπνοής.

Μετά από λίγα λεπτά πιθανών να νιώσεις μια αλλαγή ενέργειας στο τσάκρα. Αυτή η συναίσθηση διαφέρει από άτομο σε άτομο, και μερικοί δεν καταλαβαίνουν πολλά στην αρχή, αφού ή ενεργοποίηση της ενέργειας των τσάκρα μερικές φορές θέλει καιρό. Προχωρήστε όμως στο δεύτερο κομμάτι, που είναι απαλλαγή Prana, να δίνεις και να λαμβάνεις την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί στο πρώτο τσάκρα.

Σταματήστε το πρώτο κομμάτι μαζί, και χωρίς να χάσετε την επίγνωση στο πρώτο τσάκρα, συγχρονίστε την αναπνοή σας έτσι ώστε όταν ο ένας εισπνέει, ο άλλος να εκπνέει ταυτόχρονα.

Να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω στην άσκηση αυτή, γιατί μπορεί να την βρείτε δύσκολη στην αρχή. Το καλύτερο είναι να κάνετε ‘προπόνηση’ του συγχρονισμού αναπνοής προτού κάνετε την κανονική κρίγα.


Όταν αισθανθείτε ότι το έχετε καταφέρει, συνεχίστε με την απαλλαγή ενέργειας. –καθώς εκπνέεις, δίνεις ενέργεια στον παρτενερ, ο οποίος, όταν εισπνέει, παίρνει ή τραβάει την ενέργεια που τον δίνεις.

Προσπαθήστε να δημιουργήστε νοητά ένα κανάλι από τα αντίστοιχα Kshetram, (το ενεργειακό σημείο στο μπροστινό μέρος του σώματος ακριβώς απέναντι από το τσάκρα) στο οποίο ρέει άνετα η ενέργεια που ανταλλάζεται. Βοηθάει να φανταστείτε την ενέργεια αυτή σαν βαθύ κόκκινο φως .

( σε περίπτωση του Mooladhara, ένα από τα δύο τσακρα χωρίς Kshetram, οραματιστείτε ένα οριζόντιο κανάλι να σας συνδέει όσο πιο κάτω στον ηβικό ιστό γίνεται, ή ακριβώς κάτω από το Kshetram του Swadhisthana. )

Τις πρώτες φορές καλύτερα είναι να μείνετε μόνο στο πρώτο τσάκρα όσο καταφέρνετε να είστε άνετοι και συγκεντρωμένοι, και μετά να σταματήσετε την άσκηση. Για να την τερματίσετε, σταματήστε ταυτόχρονα την ανταλλαγή Prana μείνετε για λίγο αναπνέοντας φυσιολογικά και χαλαρά με πλήρη επίγνωση στο Μooladhara. Πείτε τρεις φορές το μαντρα ΄Οm shanti shanti shanti’, και όταν είστε έτοιμοι ανοίξτε τα μάτια. Μείνετε για λίγο έτσι καθώς ευχαριστείτε τον παρτενερ σιωπηλά για την εμπιστοσύνη και για το ταξίδι που βιώσατε μαζί.

Όταν αισθάνεστε ότι έχετε εξοικειωθεί με την άσκηση και νομίζετε ότι είστε άνετοι με την ανταλλαγή ενέργειας στο πρώτο τσακρα, μπορείτε να ‘ανεβαίνετε’ στα ‘ανώτερα τσακρα’.

Ξεκινήστε την άσκηση με το ίδιο τρόπο, και όταν έχετε ανταλλάξει ενέργεια μερικά λεπτά στο Mooladhara, κάντε μια βαθιά εισπνοή, φέρνοντας την πράνα μέσα στο τσάκρα αυτού. Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα, και με την επόμενη εκπνοή, αφήστε την ενέργεια να ‘ρέει’ προς τα πάνω, ακολουθώντας το ευθύ κανάλι Shushumna ( θα έχετε κανονίσει μεταξύ σας σε πιο τσάκρα θα πηγαίνετε πριν αρχίσετε την άσκηση)

Μπορείτε να διαλέξετε όποιο τσάκρα θέλετε, αλλά για να νιώθετε καλύτερα την αλλαγή της ενέργειας, ιδιαίτερα στην αρχή, προτείνεται το Αnahata .

Το Αnahata , το τσάκρα της καρδιάς, βρίσκεται στην μέση του συστήματος τσάκρα με τρία από κάτω και τρία από πάνω, και θεωρείται η γέφυρα μεταξύ του σώματος και του πνεύματος, του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου. Καθώς φέρνετε την επίγνωση (και με αυτή την ενέργεια), από το Mooladhara μέχρι το Anahata, υπερβαίνετε το επίπεδο του φυσικού σώματος και φτάνετε σε ένα μέρος που μπορείτε να συνδέεστε με την κοσμική ενέργεια. Αυτοί που έχουν ‘ανοίξει’ το Anahata παύουν να βιώνουν τον κόσμο σαν δυιστικό και τον εαυτό τους σαν ξεχωριστό όν.

 

Ο μακρόκοσμος δεν είναι παρά μια επέκταση και ένας καθρέφτης του μικρόκοσμου.

Μη ξεχνάς ότι με το να αναβαίνεις μέχρι το Anahata (ή ένα άλλο από τα ανώτερα τσάκρα,) δεν ‘μπαίνεις’ σε μια άλλη μορφή Prana που υπάρχει εκεί, αλλά καλλιεργείς και μεταμορφώνεις την δική σου βασική ενέργεια.

Αυτή η βασική ενέργεια που όλοι μας την έχουμε είναι η ενέργεια της Kundalini. Όταν μαθαίνουμε να την μεταμορφώνουμε σε κοσμική ενέργεια και αγνή συνειδητότητα, μας επιτρέπει να βιώνουμε και να συνδέουμε με την ίδια μορφή ενέργειας που βρίσκεται γύρο μας. Δεν υπάρχει τίποτα ‘εκεί έξω’ που δεν βρίσκεται ήδη μέσα μας ως ένα κομμάτι του είναι μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς ζούμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Καθώς ανταλλάσσετε Prana στο τσάκρα αυτό, δυναμώνει η αίσθηση της ένωσης, και πιθανό, (συνήθως μετά από ένα χρονικό διάστημα ‘προπόνησης’ ) να νιώθετε ότι ρέετε μαζί σε ένα ωκεανό της πρανα σε ένα επίπεδο που δεν υπάρχει πια ‘δικό μου’ και ‘δικό σου’. Το να δίνετε και να παίρνετε ενέργεια τότε, όπως κάνατε στα τρία πρώτα τσάκρα θα είναι δύσκολο αλλά και πια περιττό, και μπορείτε να σταματάτε τον συγχρονισμό αναπνοής και να χαλαρώστε συγκεντρωμένοι στο στοιχείο του αέρα.

Όταν βάζετε την ενέργεια σας ψιλότερα από το Mooladhara, μη ξεχνάτε να προσγειώνεστε, με άλλα λόγια να φέρνετε την ενέργεια πίσω στο τσάκρα αυτό στο τέλος της άσκησης. Κάντε μια βαθιά εισπνοή τραβώντας την ενέργεια μέσα στο τσάκρα που βρίσκεστε, κρατάτε την αναπνοή λίγα δευτερόλεπτα, και με μια βαθιά εκπνοή κατεβάσετε την ενέργεια μέχρι το Mooladhara .

Επαναλάβετε την προσγείωση αυτή μερικές φορές, και σταματήστε την κρίγα με τον κανονικά τρόπο.

 

tantraRead Article in ENGLISH

Prana exchange through the Chakra system for couples

There are a lot of Tantric Kriyas, or practices available for couples, and the ‘Tantric Prana Exchange’ is a rather easy but very effective one where you usually quickly feel results. Although it is also suitable for beginners, having meditated and worked on the charka-system, being able to locate the centres mentally and ‘feel’ their energy (at least to an extend) will make the kriya a lot easier.

A popular position used a lot in this Kriya is called Yab Yum.


Shiva and Shakti in Yab Yum

tantraMeaning Father and Mother in Tibetan, its a well known position used for many Tantric Kriyas. It is effective as the participants are sitting very close to each other, actually in an embrace, with most of the chakras aligned and almost touching. It can, though, be uncomfortable for the man as he as to sit in Siddhasana (cross legged), and sometimes for the woman as well, depending on her body structure and anatomy. A good alternative to Yab Yum is Varjasana, where the participants sit opposite each other on their knees, as close to each other as possible.

When you have made yourself as comfortable as possible in your chosen position, sit quietly for a few minutes looking into each others’ eyes, as you silently thank you partner for his presents and his trust in you.

Close you eyes and repeat together the mantra OM three times. Try to bring the sound from the base chakra Mooladhara to the crown chakra Sahasrara, ‘sending’ it up the Shushumna channel just inside the spinal cord.

Then bring all you attention and awareness to your base chakra, Mooladhara.

After having located mentally the exact spot, try breathing through it as you concentrate on its element, earth. With each inhalation, imagine ‘pulling’ the element from its source into the chakra, and with each exhalation envision that energy going back and connect again with its source. Try to feel the energy as dark red rays. In the short silent space between inhalation and exhalation, feel the chakra energized and purified as you hold the Prana there.

After a few minutes you might feel a change of energy in the chakra. This feeling is individual and something everybody experiences differently. In the beginning you might not feel much, or nothing, as energizing the chakras sometimes takes time. Move on to step 2 anyway. The second step in the Kriya is the energy exchange, giving and receiving the Prana you have accumulated in the base chakra. Stop the first step, and without letting go of your attention in the base chakra, try to coordinate your breath so that when one inhales, the other one exhales.

Spend some time in the beginning on just getting that right, as it can be a bit tricky, or even better, you can practice it separately without doing the Kriya. When you feel more familiar with the breathing technique, start, while exhaling, to give the accumulated energy in Mooladhara to your partner, who, while inhaling simultaneously, ‘receives’ it, or pulls it in.

Try to mentally create a channel or a ‘tube’ between your corresponding Kshetram. (In the case of Mooladhara, one of the two chakras without a Kshetram, try imagining a horizontal tube, or channel connecting you at the lower part of your pubic bones, just a bit below Swadhistana’s Kshetram). Imagine prana flowing freely back and forth through the imaginary tube, as you are giving and receiving simultaneously. It helps if you imagine the Prana that is flowing between you and connecting you as a dark red light (mooladharas colour),

In the beginning its better just to work on Mooladhara, (the seat of kundalini or Shakti energy and a springboard for awakening the higher chakras), for 20 minutes to half an hour, or as long as you manage to stay focused and concentrated, and then stop the kriya. To end the practice, stop the energy exchange and the controlled breath and start breathing relaxed and naturally, still with full awareness on Mooladhara. After a couple of minutes, chant the mantra ‘Om Shanti Shanti Shanti. Open your eyes slowly and stay in the position for a little while more as you silently thank your partner for the journey and for trusting you with his energy.

After a while of working on Mooladhara only, it will be getting easier and you will become familiar with the Kriya. It is time then to proceed, and to pull the energy up to the higher chakras. Start the kriya in the usual way, with the warming up and the Prana-exchange in Mooladhara. When you both feel you are ready, inhale deeply together and pull energy from its source into Mooladhara. Hold the breath there for a few seconds, and then, on the out breath, let the energy flow upwards, following the straight, vertical channel just inside the spinal cord (Shushumna). (You will have arranged beforehand which chakra you’ll draw the energy up to).

You can choose which chakra you want, but to more easily feel the change of energy, especially in the beginning, Anahata is strongly recommended.

Anahata, the heart chakra, is located just behind the spinal cord at the level of the heart, (its Khsetram actually IS the heart). This chakra is right in the middle of the seven chakras, with three underneath associated with the physical body, and three above related to the spiritual aspect. Thus Anahata is considered a bridge between body and spirit, or the microcosm and the macrocosm. As you let the prana flow on exhalation up from Mooladhara to Anahata, you transcend the realm of the physical body and reach a place where you can connect with cosmic energy.


The macrocosm is and extension and a mirror of the microcosm

Don’t forget that by going up to Anahata (or any other of the higher chakras), you are not moving into ‘another kind’ of Prana, but transforming and cultivating your own basic energy. This basic energy that we all possess (albeit mostly in a dormant state) is the kundalini energy. When cultivated and transformed into cosmic energy and a higher consciousness, it allows us to experience and connect with the same source of energy surrounding us (just as the first chakras allow us to connect with and experience Earth and the physical body.)

In other words, this cosmic energy is all around us, but in order to experience it we must first feel it within ourselves. There is nothing ‘out there’ that isn’t already within us as a part of our being, but most of us go through life not being quite unaware of it.

When you have raised the energy up the Anahata, take a few moments to connect with the chakra and the element air, and then start exchanging prana the same way as you did in Mooladhara, coordinating the breaths and concentrating on the element air. As you proceed and advance you might find this hard (and also unnecessary) to do in Anahata , as you will eventually stop experiencing the energy as ‘yours’ and ‘mine; .Instead you might experience it as a vast ocean of Prana shared by all beings. When you reach that level, just relax, breathe deeply and let yourself float into the shared energy, without having to coordinate your breath anymore…

When you have raised your Prana higher than Mooladhara, don’t forget to ground yourself at the end of the kriya, in other words guide to energy down to its source and connect yourself with the earth element again. Inhale deeply, pulling the prana into the chakra you are at, hold it there for a few second, and as you exhale let the prana float down to the base chakra. Repeat a few times, and end the session the usual way.

 

 

tantra

"Osho"

Δεν χρειάζεται να πολεμήσεις, δεν χρειάζεται ν’αγωνιστείς για τίποτα, να πας πουθενά ή να πετύχεις οτιδήποτε. Όλη η ύπαρξη συγκλίνει στο εδώ και τώρα. Μη χάνεις λοιπόν τη στιγμή, μην την αναβάλλεις για αύριο, γιατί αυτό το αύριο ποτέ δεν θα έλθει και θα συνεχίσεις να την χάνεις ζώντας τελικά μια μίζερη ζωή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑΚΙΖ

Phone : 6934092451

E-mail : christeas59@gmail.com


ΑΝΑΙΣ

Phone : 6984619353

E-mail : AnaisWest77@yahoo.com

ή συμπληρώστε τη

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Video σχετικά με την Τάντρα