Ασκήσεις Τάντρα

 

        Η Tάντρα είναι μια φιλοσοφία και μια στάση ζωής που ενσωματώνει σεξουαλικότητα,συναισθήματα,αισθήσεις,αγάπη και συνειδητότητα. Είναι ένα υπέροχο και πολύ πλούσιο μονοπάτι πνευματικής ανάπτυξης.
- Ananda Sarita

 

      Αυτές οι ασκήσεις είναι μια εισαγωγή στην Τάντρα·μπορούν να γίνουν ατομικά,αλλά είναι κατάλληλες και για ζευγάρια. Προέρχονται από διάφορα σεμινάρια Τάντρα καθώς και από βασικά βιβλία του χώρου όπως το Τhe art of sexual excstasy της Margot Anand (η πρώτη που έφερε την Τάντρα στην Δύση) το Tantric Love: Journey into sexual and spiritual ecstasy καθώς και το Divine Sexuality της Αnanda Sarita κ.α. Είναι απλές αλλά δυνατές κι όσο πιο συχνά τις επαναλαμβάνετε, τόσο μπαίνετε στην μαγεία της Τάντρα.

 

Α. Ξυπνώντας  τον  εσωτερικό  αγαπημένο


      Ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας με την Τάντρα είναι το να ξυπνήσουμε τον εσωτερικό αγαπημένο-αυτό το κομμάτι μέσα μας που είναι πλήρες κι απόλυτα ικανό να βιώσει ευδαιμονία,απόλαυση,έκσταση. Αντι να ψάχνουμε λοιπόν έξω απο μας να βρούμε τον σωστό σύντροφο,δίνουμε-ίσως για πρώτη φορά-στον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι οτιδήποτε θα προσφέραμε σ’εκείνον,στον πολυαγαπημένο, που είναι μέσα μας.
      Αυτό σημαίνει να ξυπνήσουμε τον εσωτερικό αγαπημένο. Αυτός δεν είναι κάτι ξέχωρο απο μας·είναι περισσότερο μια ποιότητα,ένα αίσθημα σαν κι αυτό που νιώθεις σε στιγμές βαθιάς χαράς η όταν μπαίνεις βαθιά στον εαυτό σου.
      Όταν ο αγαπημένος μέσα σου έχει αφυπνιστεί δεν προσπαθείς πια να μην είσαι αυτό που είσαι-είσαι απλά ο εαυτός σου·δεν υπάρχει πια η λαχτάρα να γίνουμε κάτι η κάποιος η να υποδυθούμε κάποιον ρόλο.

 

 

 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ

 

Άσκηση-Ανάσαινε συνειδητά

 

  ...Σκοπός-να ηρεμήσει ο νους σου και να συνδεθείς πάλι με το σώμα σου,που είναι ένα απο τα θεμέλια στην Τάντρα

    Κάθισε άνετα,σε κάποιο ήσυχο μέρος, με τα μάτια σου κλειστά.(Ο νους θα κατακλύζεται απο σκέψεις-μην τους δίνεις σημασία,μην ταυτίζεσαι μ’ αυτές,μην προσπαθείς να τις σταματήσεις.)
    Εστίασε στην εισπνοή και στην εκπνοή σου·καθώς εισπνέεις,νιώσε τον φρέσκο αέρα να μπαίνει στα ρουθούνια σου,να κατεβαίνει στο στήθος,στην κοιλιά σου…καθώς εκπνέεις,νιώσε τον αέρα να βγαίνει ζεστός απ’ τα ρουθούνια σου. Όταν βλέπεις πως χάνεις την επίγνωσή σου,γύρισε ξανά στην παρατήρηση της αναπνοής σου.
    Νιώσε πως όσο πιο πολύ αναπνέεις συνειδητά,τόσο συνδέεσαι με το σώμα σου κι αντίστροφα-όταν χάνεις την επίγνωση της αναπνοής σου ο νους πάλι γίνεται ανεξέλεγκτος-ενώ όσο περισσότερο εξασκείς την αναπνοή,τόσο καλύτερα θα νιώθεις το σώμα σου.Η βαθιά,συνειδητή αναπνοή είναι απαραίτητη για να προχωρήσεις στην Τάντρα.

 

Άσκηση-Οραματίσου τον Αγαπημένο.

 

     ...Σκοπός-να ξυπνήσεις τον αγαπημένο που είναι μέσα σου

   Κλείσε τα μάτια σου και πάρε μερικές ολόκληρες,βαθιές αναπνοές, όπως έμαθες στην προηγούμενη άσκηση. Ανάσαινε βαθιά,χωρίς προσπάθεια.
    Καθώς εισπνέεις βαθιά,φέρε τα χέρια στην καρδιά σου,στο κέντρο του στήθους σου. Φαντάσου ότι μπαίνεις σε μια σχέση με τον εαυτό σου,όπου είσαι ταυτόχρονα αυτός που αγαπά κι αυτός που αγαπιέται….άκου το χτύπο της καρδιάς σου…νιώσε ταυτόχρονα πως η ροή του αέρα στο στήθος σου χαλαρώνει και καθαρίζει αυτήν την περιοχή.
…Άσε την ανάσα σου να’ναι απαλή..γλυκιά…παρατήρησε την αναπνοή σου...χωρίς προσπάθεια…χωρίς κόπο..
    Τώρα,φέρε στο νου σου κάποια μνήμη,μια εικόνα,ένα συναίσθημα-οραματίσου μια στιγμή στο παρελθόν που ένιωθες απόλυτη αγάπη,προστασία και φροντίδα(ίσως σαν ήσουν μικρό παιδί στα χέρια της μητέρας σου,η όταν αφηνόσουνα σε μια γλυκιά αγκαλιά, η..)
    Νιώσε μέσα σου βαθιά την απαλότητα,την εμπιστοσύνη,την ζωτικότητα που συνδέονται μ’αυτό το συναίσθημα…αφέσου σ’αυτή την νεανική αθωότητα,στο άνοιγμα και στην ευαλωτότητα.
    Απ’αυτό το σημείο προχώρα προς τα πίσω χρονικά…εντοπίζοντας στιγμές που ένιωθες ξανά αγαπημένος… δίχως όρους,ευάλωτος,ολοζώντανος(ίσως ήσουν στην θάλλασσα η θαύμαζες κάποιο ηλιοβασίλεμα, η σε πλημμύριζε έκσταση ερωτική…η..)
    Όταν νιώσεις καλά μέσα σου μια εικόνα που σε γεμίζει απόλυτα,ανάσανε βαθιά μέσα σ’αυτήν πολλές φορές...στην αρχή απλά κοίτα την σαν παρατηρητής·ύστερα,κάνοντας την ανάσα σου βαθιά,άρχισε να παίρνεις μέρος στην σκηνή..νιώθοντας σε βάθος λεπτομέρειες..εικόνες..χρώματα..φωνές.

 


Άσκηση-Γίνε εσυ ο αγαπημένος.

 

   ...Σκοπός-να νιώσεις την αγάπη δίχως όρους,για να μπορείς να εκπέμψεις αγάπη δίχως όρους.

       Τώρα μπες κι εσυ μες την εικόνα..γίνε εσυ ο πρωταγωνιστής..πάντα ανασαίνοντας βαθιά…συνειδητά..άσε τα συναισθήματα να θερμάνουν καλά την καρδιά σου..ενίσχυσέ τα..νιώσε τα καλά(ίσως να ξαναβιώνεις την χαρά που’νιωθες τότε…η να ξανακούς τον χαρούμενο ήχο της καρδιάς σου,που πάλλεται ολοζώντανη…)
    Φέρε τώρα τα χέρια στην καρδιά σου κι άσε τα συναισθήματά σου να σε πλημμυρίσουν..ανασαίνοντας βαθιά..συνειδητά..νιώθοντας την ροή..την ενέργεια..τη χάρη..
Βρες τώρα μια λέξη-φράση που να εκφράζει αυτό το υπέροχο αίσθημα που νιώθεις-π.χ
…Τι καλά να μ’αγαπάνε..αξίζω την αγάπη όλου του κόσμου..κ.τ.λ…

και πες και ξαναπες αυτές τις θετικές δηλώσεις,ώσπου να ριζώσουν βαθιά μέσα σου.
….Αυτή είναι η φωνή του εσωτερικού αγαπημένου… και λες ναι στην φωνή αυτή..ίσως σου λέει πως η ζωή είναι καλή και σ’αποδέχεται..είσαι μοναδικός…αξίζεις ακριβώς έτσι όπως είσαι.
    Τώρα σιγά σιγά γυρνάς στο παρόν..κάνοντας την ανάσα σου κανονική.Τώρα θυμάσαι πια ποιός είσαι αληθινά…είσαι αξιαγάπητος.
    Έχεις συναντηθεί με τον εσωτερικό σου αγαπημένο…κράτησε μέσα σου καλά την μνήμη αυτή..φέρσου από’δω κι εμπρός καλά και στοργικά στον εαυτό σου..παίξε,γέλασε,αφέσου..όποτε βρίσκεις ευχαρίστηση σε κάτι(πράξη,μνήμη,συναίσθημα)γίνε ένα μ’αυτό.
     Όσο πιο πολύ ανοίγεσαι στην χαρά και στην έκσταση, τόσο πιο ικανός γίνεσαι ν’απολαύσεις την μαγεία της Τάντρα,να βελτιώσεις την σχέση σου με τον σύντροφό σου η να προσελκύσεις τον κατάλληλο για σένα σύντροφο-αφου δεν ψάχνεις πια έξω από σένα,αλλά γίνεσαι εσυ έτσι όπως θες να είναι εκείνος.

 


Άσκηση-ο χαιρετισμός της καρδιάς.

 

     ...Σκοπός-να πλησιάσεις το άλλο φύλο με σεβασμό,τιμή και ανοιχτή καρδιά,δημιουργώντας μεταξύ σας μια ένωση ιερή και απολαυστική ταυτόχρονα

    Αυτή η άσκηση-που γίνεται σε ζευγάρια και την κάνουμε συχνά στα σεμινάριά μας-είναι απλή,αλλά πολύ σημαντική. Αν εκτελεσθεί σωστά, ξυπνά τον σεβασμό και την αναγνώριση για τον άλλον,που οδηγεί στο άφημα στην εμπιστοσύνη,στον αισθησιασμό,στην θεραπεία.

    Κάθισε απέναντι απ’τον σύντροφό σου και κοιταχτείτε στα μάτια για λίγα λεπτά,ανασαίνοντας βαθιά,συνειδητά.
Ύστερα φέρτε τις παλάμες ενωμένες στο κέντρο του στήθους σας.Σκύβοντας μπροστά,κάντε  υπόκλιση ο ένας στον άλλον, έτσι ώστε ν’ακουμπήσουν ελαφρά τα μέτωπά σας.
Μετά έρχεστε πάλι πίσω,κρατώντας την σπονδυλική στήλη ίσια·ανασαίνετε βαθιά,κοιτάζεστε στα μάτια και,με τις παλάμες ενωμένες μπρός στο στήθος λέτε με την σειρά
..όνομα συντρόφου και..χαιρετώ και τιμώ τον Ανώτερο εαυτό σου
η
                           ..όνομα συντρόφου και.. χαιρετώ και τιμώ τον Άντρα και τον Θεό μέσα σου
                                                      (την γυναίκα και την θεά μέσα σου)
    Καθώς ακούς αυτά τα λόγια,νιώσε μέσα σου βαθιά την σημασία τους και την αξία τους.Συνδέσου με τον άλλον. Στο τέλος μπορείτε αν θέλετε ν’απαγγείλλετε μαζί τον ιερό ήχο ΟΜ τρείς φορές και μετά ν’αγκαλιαστείτε όση ώρα θέλετε,συγχρονίζοντας τις αναπνοές σας.
    Όπως θα δείτε,είναι μια πολύ θεραπευτική και χορταστική άσκηση,που μπορείτε να την κάνετε πολλές φορές,με τον σύντροφό σας η μ’ένα άτομο του αντίθετου φύλου που νιώθετε άνετα μαζί του.

 

"Osho"

Δεν χρειάζεται να πολεμήσεις, δεν χρειάζεται ν’αγωνιστείς για τίποτα, να πας πουθενά ή να πετύχεις οτιδήποτε. Όλη η ύπαρξη συγκλίνει στο εδώ και τώρα. Μη χάνεις λοιπόν τη στιγμή, μην την αναβάλλεις για αύριο, γιατί αυτό το αύριο ποτέ δεν θα έλθει και θα συνεχίσεις να την χάνεις ζώντας τελικά μια μίζερη ζωή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΙΑΚΙΖ

Phone : 6934092451

E-mail : christeas59@gmail.com


ΑΝΑΙΣ

Phone : 6984619353

E-mail : AnaisWest77@yahoo.com

ή συμπληρώστε τη

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Video σχετικά με την Τάντρα